Наблюденията на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците по тържищата в страната през август 2010 г. показват следните тенденции. Рязко се е покачила цената на олиото. Засилване на тенденцията на поскъпване през месеца на брашното и стабилизиране на цената му през последната седмица. Леко покачване, спрямо юли, е отчетено при цените на млечните произведения, яйцата и рибата.

През август се наблюдава характерният за сезона спад на всички български плодове и зеленчуци, но в сравнение със същия месец на миналата година, цените на голяма част от тях се стабилизират на по-високо ниво.

Това се дължи на по-ниските добиви от селскостопанска продукция във връзка с лошите климатични условия (големи температурни аномалии и обилни дъждове). В сравнение със същия месец на предходната година, през тазгодишния август са отчетени около 70% по-високи цени на доматите, както полските, така и оранжерийните. Поскъпването на годишна база на оранжерийните краставици е 11%, а цените на полските краставици се доближават до нивото от миналото лято. Цената на чесъна е с 59% по-висока в сравнение с август 2009г. Поевтиняване на годишна база при зеленчуците е отчетено на пипера (зелен и червен), картофите и зелето.

Спрямо юли, през август са отчетени по-ниски цени на зеления и червения пипер, съответно с 37% и 43%. В интервала 19 - 24% е понижението на средномесечните цени на доматите, а при краставиците то е около 4%. По-ниски цени през месеца се наблюдават при картофите и зелето (10 - 15%). Поскъпване през август е отчетено при зрелия чесън - 21%.

При голяма част от плодовете също се наблюдават по-високи летни цени спрямо миналата година. Най-силно изразена е тази тенденция при дините - 50%. Ябълките, прасковите и пъпешите са с около 7 - 12% по-скъпи. Ръст на цените на годишна база е отчетен при лимоните - 58%. Покачването на цената на лимоните се дължи на трайната възходяща тенденция на международните цени на цитрусовите плодове, които за периода март - юли са се увеличили с общо с 45%.

От плодовете най-много през месеца са поевтинели гроздето (47%) и дините (28%). В диапазона 12 - 14% е спадът на цените на едро на ябълките, прасковите и пъпешите. Леко поевтиняване през месеца е регистрирано при бананите - 2.6%.

Поскъпването през август на олиото и брашното доведе до по-високи стойности на годишна база, като цената на слънчогледовото олио през август'10, спрямо август'09 е с 12% по-висока, а на брашното с 10%.

Специално за брашното, тъй като около неговата цена се появиха спекулации, от ДКСБТ отчитат, че през август, спрямо предходния месец е регистрирано поскъпване на брашното с 12%.

От началото на годината до средата на юли кривата на цената на брашното има стабилен характер и се движи в диапазона 0.66 - 0.70лв./кг. От третата седмица на юли цената на брашното започна плавно да расте, а от втората седмица на август се наблюдава по-рязък скок на стойностите. През последната седмица на месеца се наблюдава тенденция на стабилизиране на цената на брашното на ниво от 0.80лв./кг.

Поскъпването на тази стока за периода, втората половина на юли - края на август, е около 20%.

Ръст на цените на годишна база е отчетен също при скумрията - 20%, лещата - 12% и кравето сирене - 9%. Тенденция на спад на цените се наблюдава при месните произведения. Тяхното поевтиняване спрямо миналата година е в интервала 3 - 7%. По-ниски цени през това лято се наблюдават при яйцата, ориза, фасула и захарта.

От ДКСБТ отчитат леко покачване спрямо юли на цената на млечните произведения, яйцата и рибата.

В началото на август 2010 г. индексът на тържищните цени (ИТЦ), измерван от ДКСБТ, стартира от ниво 1.568 пункта, което е най-ниската, регистрирана за годината стойност на индекса.

През първата седмица на месеца кривата се стабилизира под нивото от същия период на миналата година. През следващите седмици на месеца обаче се наблюдава трайна възходяща тенденция и в края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.603 пункта. Повишението на ИТЦ за месеца е около 2.5%, а спрямо същия период на миналата година стойностите са около 4 пункта по-високи.

Възходящата тенденция на кривата на индекса през август 2010г. се дължи на рязкото покачване на цените на слънчогледовото олио и брашното и колебанията на цените на някои плодове и зеленчуци.