Baidu, която може да се нарече китайския конкурент на Google, обмисля да навлезе в един напълно нов сегмент - производството на електрически автомобили. Компанията вече води преговори с производители от индустрията, за да привлече партньор, твърдят запознати пред Reuters.

Компанията, която управлява едноименният интернет браузър в Китай, разработва и технологии за безпилотни автомобили, както и технологична инфраструктура. Според информацията целта ѝ е да създаде джойнт венчър с някой автомобилен производител.

С подобна крачка Baidu ще се доближи до други гиганти в индустрията, като Tencent, Amazon и Alphabet, които вече работят по свои автомобилни технологии или инвестират в старт-ъпи в този сегмент.

Източниците на агенцията посочват, че предварителни разговори вече са водени с едни от лидерите на китайския пазар, като Zhejiang Geely, Guandzhou Automobile Group и China FAW Group. Засега от компанията отказват коментар.

През 2017 година Baidu представи своя проект за безпилотно шофиране Apollo. Дружеството доставя технологии на базата на изкуствен интелект за автомобилни компании, като Geely, Volkswagen, Toyota и Ford.