От Audi представиха пърформънс версията на бъдещия хечбек S3 (за Европа; в САЩ ще получат седан) за моделната 2022 г., който ще дебютира на пазара догодина. Както и при предишните поколения, спортната версия на колата ще е по-агресивна от "конвенционалния" си събрат и дизайнът на предницата ѝ ще включва огромна решетка и въздухозаборни отвори.

Подобренията при модела обаче не свършват с дизайна. Под капака ще е подобрена версия на 2-литровия четирицилиндров TFSI двигател, който ще е подобрен до 306 к.с. спрямо 288 при предишната версия и въртящ момент от 400 Nm.

Те ще достигат чрез седемстепенна автоматична кутия S-tronic до четирите колела чрез системата на Audi Quattro. Така хечбекът ще достига от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Предишното поколение достигаше до тази скорост за 4,6 секунди, което означава, че и бъдещото S3 вероятно ще може да постигне по-добро време от обявеното от Audi.

Докато Tesla настъпва към Европа, Audi спира производството на E-Tron

Докато Tesla настъпва към Европа, Audi спира производството на електромобила си

Заради проблеми с доставките на батерии

Очакването на S3 ще е с 1,5 см. по-ниско от стандартното, а колата ще е малко по-голяма както във версията хечбек, която от Audi наричат Sportback, така и като седан, като дължината ѝ ще съответно с 3 и 4 см. повече в сравнение с настоящия модел.

Хечбекът S3 ще е практичен и за ежедневно каране, като със сгънати задни седалки ще осигурява багажник с обем от над 1100 литра. При седана обемът също е увеличен, при това с цели 30% - от 283 литра до 368 литра.

За момента цената на Sportback-ът не е оповестна, но вероятно в Европа ще е над 40 хил. евро.