Луксозният автомобил Pininfarina Spa Battista бе представен при откриването на 89-ото автомобилно изложение в Женева, пише CNBC.

Италианското студио за автомобилен дизайн Automobili Pininfarina, който е собственост на индийския мултинационален конгломерат Mahindra, твърди, че изобретението може да достигне 180 мили в час за по-кратко време от самолета F-16.

Друга характеристика, с която автомобилът си заслужи прозвището "хиперкола" е това, че той може да развие мощност от 1900 конски сили, разпределени в 4 различни елдвигателя, всеки от които задвижва по едно от колелата. Това я прави най-бързата кола, произвеждана някога.

Например, BMW 530 от серията 5, оценяван на $50 000, има една десета от мощността на двигателя с 1900 конски сили.

По отношение на ускорението Battista се определя като най-бързата кола на пътя, способна да достигне 100 км/ч за по-малко от две секунди. А батерията издържа 450 км с едно зареждане. Цената на хиперавтомобила ще бъде между $2 и $2,5 милиона.

Главният изпълнителен директор на Automobili Pininfarina Майкъл Першке каза на изложението, че поради причини, свързани с безопасността, ще пусне на пазара автомобил с ограничена версия на двигателя. Той ще може да развие максимална скорост от 350 км в час.

"Тази кола ускорява от 0 до 300 км в час по-бързо от изтребителя F-16. Но автомобилът ще бъде пуснат в продажба с ограничение на максималната скорост до 350 км/ч, а в допълнение към нея ще има пакет за кормуване по специални  писти", допълва Першке.

Само 150 бройки от този хиперавтомобил ще бъдат произведени и достъпни за потребителите през 2020 година. От компанията изразиха желанието си колата да бъде напълно разпродадена след автомобилното изложение Pebble Beach през август.