ПроКредит Банк е сред първите финансови институции у нас, които финансират физически и юридически лица за изграждането на зелени проекти. ПроКредит Банк е и първата банка в България, която през 2015 г. инвестира в значими промени на своя автомобилен парк, като купува 10 електромобила и прави първата голяма крачка към екологично чистия транспорт. Към днешна дата повече от 60% от автопарка на банката се състои от електромобили и плъг-ин хибриди.

Електромобилите са изключително важна част от идеята за по-чиста природа и от ПроКредит Банк добре осъзнават това.

Предимствата на електромобилите са ясни - тези превозни средства са неизменна част от "новата ера" при транспорта и обещават да ни спестят пари, да ни дарят с чист въздух и -най-важното- да дадат старт на транспортна и енергийна революция.

Продажбите на електрическите коли растат плавно, но потенциалните купувачи имат притеснения, че инфраструктурата за зареждането им все още не е достатъчно развита. Поради тази причина в края на 2021 г. от ПроКредит Банк подемат инициатива за изграждането на зарядни станции за електрически автомобили на 50 локации в България.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Инсталираните зарядни станции са изцяло за сметка на банката и могат да се ползват напълно безплатно. Електроенергията, която се потребява, също е за сметка на банката и може да се използва свободно от всеки собственик на електромобил.

"Продължаваме с тази важна за нас инициатива, като планираме да монтираме още 10 зарядни станции, които ще бъдат по трасето София-Солун, до Кулата. Така спокойно собствениците на електрически автомобили ще могат да пътуват от България до Гърция без да се притесняват къде да заредят електромобила си", коментира Десислава Владимирова - експерт по "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк.

Снимка 581319

Източник: ПроКредит Банк

В офисите на ПроКредит Банк също има зарядни станции. Към момента те са монтирани на обекти в София, Пловдив, Варна и Бургас. Планира се поставянето на зарядни станции още в Стара Загора и Русе. Служителите на банката от години пътуват за срещи с клиенти с електромобили.

"Видяхме, че електромобилите вършат също толкова ефективна работа за нас, както и досега използваните бензинови коли. А ползите са в много посоки - най-важното - от електромобилите не излизат вредни газове. Разходите ни за гориво и поддръжка спаднаха с близо 80% на 100 км. Към всичко това можем да добавим и че за паркиране използваме синя и зелена зона безплатно, не заплащаме годишен местен данък", разказва Константин Киров, ръководител в отдел "Опазване на околната среда и зелени проекти" в ПроКредит Банк.

Кредит ЕкоМобилност и финансирането на покупката на електромобил

Средната сума на кредит за електромобил от физически лица в ПроКредит Банк е в размер на 30 000 евро. Тук при самоучастие от 5 000 евро и срок на погасяване 5 години, годишният лихвен процент е 1.50%.

Има равна месечна вноска от 519,60 евро, а общата дължима сума (главница, лихва и такси) е 31 525,48 евро с ГПР 1.99%. Кредит ЕкоМобилност позволява и финансиране на употребяван електромобил, който е с първа регистрация не повече от 3 години и е с по-малко от 50 000 изминати километра.

Електрически автомобил в България

На база опита си и знания за пазара, от банката дефинират следните 6 ползи за използването на електромобил в България:

   1. Ниска еко такса, без годишен местен данък на автомобила

   2. Безплатно паркиране в синя и зелена зона

   3. Средният пробег с едно зареждане е 280 км за нови електромобили от среден ценови клас до 35 000 евро и с мощност на батерията 45 kWh

   4. Без въглеродни емисии при движение

   5. Стандартно зареждане на батерията - между 4-8 часа, на бърза зарядна станция - между 20-40 минути

   6. По-ниски разходи за сервизно обслужване от конвенционален автомобил

В контекста на времената, в които живеем, ползите от съвременните технологични решения за околната среда са изключително важни и бизнесът трябва да инвестира в това, категорични са от ПроКредит Банк.

За да стимулират допълнително зелените инвестиции, всеки клиент на банката, който през 2022 г. с финансиране от тях изгради фотоволтаична инсталация и си закупи електромобил, ще получи като подарък зарядна станция.

Подробности за специалните продукти за финансиране на ПроКредит Банк, свързани с електрическите автомобили, вижте тук.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.