Германия трябва да направи всичко по силите си, за да избегне забраните за дизелови автомобили, заяви в интервю новият министър на финансите на най-голямата икономика в Европа.

Олаф Шолц изрази съмнение, че премахването на данъчните облекчения върху дизела ще накарат автомобилната индустрия да въведе по-скоро по-чисти автомобили. И призова градовете да увеличат инвестициите в зарядни станции за автомобили.

Министърът отхвърли и идеята държавата да се намеси и чрез финансови стимули, за да накара германците да си купят нови, по-чисти дизелови автомобили.

"Задача пред индустрията е да разработи автомобили, които ще отговарят на бъдещите правила за чист въздух", каза Шолц, добавяйки, че "Трябва да поговорим сериозно как можем да увеличим броя на електромобилите или да разширим публичния транспорт".

Шолц, който също притежава дизелов автомобил, споделя притесненията на останалите шофьори относно ограничения достъп до някои места в бъдеще, когато забраните влязат в сила.

Първи град в Германия обяви забрана за дизелови автомобили

Първи град в Германия обяви забрана за дизелови автомобили

Градове се притесняват от загуба на туристи заради забраната

В края на февруари върховният административен съд в Лайпциг потвърди законността на бъдещите забрани за движение на по-стари дизелови автомобили в някои райони на градове по решение на местните власти. Първият град, който ще въведе подобна забрана, е Хамбург.

Подобен опит за решение на проблема обаче не се харесва на централната изпълнителна власт. Още през миналата година канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще направи всичко по силите си, за да избегне забрани.