Хамбург ще стане първият град в Германия, който ще въведе забрана за стари дизелови автомобили, за да повиши качеството на въздуха, предават немски медии. Съобщението идва едва два дни след решението на върховния административен съд в Лайпциг, който реши, че подобни забрани са законни и могат да бъдат въвеждани.

Йенс Керстан, директор на департамента за околната среда в Хамбург, заяви, че знаците могат да бъдат поставени в рамките на следващите няколко седмици, както и че градът "ще бъде най-вероятно първия в страната", който ще предприеме мярката.

Обновената Skoda Fabia се отказва от дизела (ВИДЕО)

Обновената Skoda Fabia се отказва от дизела (ВИДЕО)

На пазара е през втората половина на 2018 г. след дебюта в Женева

70 града в Германия отчитат твърде мръсен въздух, надвишаващ позволените нива.

Не всички обаче бързат - или въобще имат желание да въвеждат забрани. Кметът на Дюселдорф предупреди, че решението на съда натоварва общините с "практически нерешима задача", която ще донесе "огромни разходи".

Томас Гизел, който оглавява дирекцията за стратегическо планиране в Щутгарт, смята, че забраните ще създадат огромни проблеми за градовете - и дори може да "изгони" туристи, които пътуват с автомобили. Но призна, че е твърде вероятно градът да въведе забрана за дизелови коли, покриващи стандарт Евро 4 и по-стари.

Междувременно германското правителство заяви, че обмисля въвеждането на "сини стикери" за по-чистите дизелови автомобили. Те ще бъдат изключени от забраните и ще могат да се движат в градовете и централните им зони.

Идват забрани за стари дизели в Германия

Идват забрани за стари дизели в Германия

Съдът позволи мярката, предприета от някои градове