Компанията Skoda разсекрети обновения хечбек Fabia. Според пресслужбата на чешката марка премиерата на новия модел ще се състои през март на автомобилното изложение в Женева. В Европа продажбите на автомобила ще започнат през втората половина на тази година. 

Автомобилът получава нова LED оптика, модифициран капак на двигателя и 18-цолови джанти. Чешката компания не публикува снимки на салона. В същото време пресслужбата на марката обещава, че рестилизираният хечбек ще получи актуализирано арматурно табло, нови седалки и 6,5-инчов сензорен дисплей. Освен това водачът ще разполага с модернизирана информационно-развлекателна система с поддръжка на Apple CarPlay, Android Auto и MirrorLink.

Снимка 339316

Източник: Skoda

Двигателната гама включва 1,0-литров бензинов двигател. MPI агрегатът ще се предлага с два варианта на мощността: 60 и 75 конски сили. Двата TSI варианта на двигателя обещават 95 и 110 конски сили.

За момента не е ясно дали 1,6-литровият TDI от Polo ще замени 1,4-литровия TDI на актуалния модел. В официалното прессъобщение не се споменава нищо за дизелови двигатели, което накара редица наблюдатели да заключат, че марката се отказва от дизела при този модел.

Междувременно компанията обещава да добави няколко нови системи за сигурност. По-специално, обновената Fabia ще бъде оборудвана с функция за наблюдение на "слепи" зони, аварийна спирачна система и предупреждение за опасно приближаване, както и функция за подпомагане при паркиране. 

Skoda планира да възроди компактния хечбек Fabia RS, който ще получи хибридна задвижваща система. Автомобилът ще се появи най-рано след две-три години - след появата на модела от следващо поколение.