Японският гигант Sony Group и автомобилният производител Honda Motor Co. влизат в колаборация за разработване на общи електрически автомобили. Първият техен електромобил трябва да излезе на пазара през 2025 година, съобщава Reuters, цитирайки изявление на двете компании.

Партньорите се надяват да стартират съвместното предприятие тази година и да пуснат на пазара първия си съвместен модел през 2025-а. Двете компании подписаха и меморандум за разбирателство.

Honda ще произвежда автомобилите, докато Sony ще отговаря за разработването на развлекателни, мрежови и други услуги за мобилност.

Сделката цели да засили позициите на Sony и Honda на разрастващия се пазар на електромобили, където все повече технологични компании започват да се борят за пазарен дял с традиционните автопроизводители и електромобилните стартъпи.

"Бихме искали да допринесем за развитието на мобилността чрез нашето партньорство с Honda, която разполага с глобален опит и познания в областта на автомобилната индустрия и действа с прогресивни подходи", заяви главният изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида.

Изпълнителният директор на Honda Тошихиро Мибе коментира, че желае двете компании да комбинират своите технологични активи и "амбициозно да преследваме възможностите", които се откриват пред тях.

Предвид очаквания бум на електрическите автомобили през следващите години, все по-голяма нужда има и от масовото изграждане на зарядни станции, коментират експерти. Само в Европа се очаква да има 130 милиона електрически превозни средства по пътищата до 2035 година, според доклад на Ernst & Young и търговската асоциация Eurelectric.

Според доклада Старият континент ще се нуждае от 65 милиона зарядни станции за тези електромобили, камиони и автобуси, като 85% от тях трябва да са в близост до домовете на хората.

Колкото до България, у нас до 5 години трябва да бъдат изградени още 10 000 зарядни станции за електромобили. Тази цел си поставиха в подписан наскоро меморандум от Електроенергийният системен операто (ЕСО), Националното сдружение на общините, браншовата камара на енергетиците, Българската асоциация "Електрически превозни средства", Индустриален клъстер "Електромобили" и Асоциацията на собствениците на електромобили в България в общ договор за сътрудничество.

Към днешна дата у нас има между 600 и 700 зарядни станции.