Руският производител АвтоВАЗ ще демонстрира прототип на средно голям кросоувър под името XCODE по време на автосалона в Москва, който ще се проведе в края на август.

Моделът, по информация на специализирания сайт „Автосреда”, ще бъде построен на базата на Lada XRAY. Като първият концепт по всяка вероятност ще бъде с три врати.  Lada XCODE ще превъзхожда хечбека XRAY по габарити, ще получи задвижване на четирите колела, по-агресивен дизайн и двуцветна окраска на купето. 

По рано вестник "Известия", позовавайки се на собствени източници, съобщи, че първият компактен SUV на руската компания ще се появи през 2018 година и ще бъде построен на базата на Lada Kalina. Но от АвтоВАЗ засега не разкриват върху каква платформа ще бъде изграден новия модел.

Снимка 248235

Източник: autonews.ru

Но от друга страна стана ясно, че Lada XRAY в бъдеще ще получи всъдеходна 4х4 версия с приставка към името си CROSS. 

Продажбите на хечбека Lada XRAY, построен на базата на Renault Sandero, започнаха през февруари тази година. Отначало в дилърските центрове се предлагаха машини с обем на двигателя 1,6 литра (110 к.с.) от Nissan. А след това се продаваше  базовата версия с двигатели на ВАЗ – 1,6 литра и мощност 106 конски сили.

Варианти на Lada XRAY с мотор 1,8 л, автоматична скоростна кутия и мощност от 122 к.с., се появиха в продажба след март, пише autonews.ru.

Цената на базовата Lada XRAY започва от 589 000 рубли (днес курсът е близо 65 рубли за долар – бел. ред).