Компания Mercedes-Benz публикува видео, на което са показани петте най-любими на марката изключителни и разкошни машини на производителя от Щутгарт. В тази своеобразна класация попадат представители както на стари класически модели, така и най-съвременни продукти на световната марка.

Открива рейтинга спортният 540K, представен на Парижкия автосалон през 1936 година. От стандартния модел 500K този автомобил се отличава със съществено олекотено шаси, а така също и с високоразположеният осемцилиндров двигател с обем 5,4 литра.

Под четвърти номер в класацията е разкошният всъдеход Mercedes-Maybach G650 Landaulet, дебютирал през март миналата година в Женева. Специалното купе със стъклена преграда в салона получи редица технологии от шестколесния пикап G63 AMG, включително портални мостове и 450-милиметров клирънс. Автомобилът се задвижва от 6-цилиндров V12 двигател с две турбини, който развива мощност от 630 конски сили. От модела са произведени 99 екземпляра с цена започваща от 630 хиляди евро. Последната бройка от свръхразкошният всъдеход бе продаден на аукцион за двойно по-висока цена.

На трето място е поставена легендарната лимузина Mercedes-Benz 600 (W100), произвеждана от 1963 по 1981 година. За тези почти 20 години са били пуснати в движение едва 2,5хиляди екземпляра от модела, чийто собственици са знаменитости от този период. Към момента тази лимузина притежава много висока колекционерска стойност.

Второ място зае Mercedes-Майбах S650 Cabriolet, който беше показан през 2016 г. и се превърна в най-скъпия открит автомобил в историята на германската марка. В Европа цените на кабриолета, чието разпространение е ограничено до 300 копия, започват от 300 хил. евро. Под капака на изключително красивата машина "диша" 6-литров V12дивгател с две турбини, осигуряващ мощност от 630 конски сили. 

За победител в класацията бе определен спортният модел Mercedes-Benz 300 SLR, който се появи през 1955 г. и направи своя дебют в състезанието Mille Miglia. Като цяло от него са произведени два екземпляри, на които е разрешено да шофират по обществени пътища. Колата е оборудвана с трилитров двигател с мощност 310 к.с. от болид за Формула 1. Максималната скорост на Mercedes-Benz 300 SLR е 290 километра в час, което го прави най-бързият шосеен автомобил на своето време.