Марката Mercedes-Benz представи на автомобилното изложение в Шанхай нов компактен модел. Прототипът се нарича Concept A и е предвестник на новото поколение на седана A-класа, съобщава пресслужбата на компанията. На световния пазар автомобилът в серийно изпълнение ще се конкурира със седана Audi A3.

Серийната версия на седана A-класа ще бъде пусната в производство в края на 2018 година. Двигателната гама на новия модел ще включва бензинови и дизелови четирицилиндрови турбо агрегати. Освен това клиентите ще получат и хибридна модификация на A-класата.

По-късно автомобилът ще получи AMG-версия, която ще бъде представена през 2019. Основните конкуренти на новия спортен модел ще бъдат Audi RS3 и BMW М2. Като размери A45 ще превъзхожда актуалното поколение на модела. За да бъде намалено теглото на автомобила, много елементи ще бъдат изработени от алуминий. 

Под капака на A45 ще бъде монтиран 2,0-литров бензинов двигател. Мощността на мотора ще надхвърли 400 конски сили. Агрегатът ще работи в тандем с деветстепенна автоматична трансмисия. По неофициално данни до 100 км/ч новият модел ще може да ускори за по-малко от 4 секунди, пише Auto Motor und Sport. 

На световния пазар е представена и актуализираната версия на третото поколение на A-класа. Базовата версия е оборудвана с нов 1,6-литров бензинов двигател със 102 к.с. и 180 Нм въртящ момент. Най-икономичен е 1,5-литровият дизелов агрегат с мощност 109к.с. и 260 Нм максимален въртящ момент. Средният разход на гориво е 3,5 литра на 100 километра.

Освен това инженерите на компанията са увеличили мощността на 2,1-литровия дизелов мотор до 177 конски сили. Мощността на 2,0-литровия бензинов турбо двигател на модификацията A250 Sport е увеличена до 218 конски сили.