На изложението за потребителска електроника CES 2020 (Consumer Electronics Show) от Mercedes-Benz представиха нов концептуален автомобил, наречен Vision AVTR. Съкращението означава предварително транспортиране на зрението (advance vision transportation), но също така е препратка към филма от 2009 г. "Аватар", кoйто е вдъхновил създаването на превозното средство, пише Business Insider.

Mercedes показа електрическата си S-класа

Mercedes показа електрическата си S-класа

Занапред технологиите първо ще се сравняват с Mercedes EQS

Режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън си е сътрудничил с Mercedes за концепцията на автомобила, като той е и човекът, който я представя по време на изложението. "Виждам бъдеще, в което продължаваме да се развиваме съвместно с нашата технология ... ще се слеем, ще я усвоим и тя ще стане естествена част от живота ни", споделя той. "Когато седнете в тази кола и сложите ръката си върху контролния интерфейс, той просто диша, изглежда жив, органичен е", добавя Камерън.

Vision AVTR е електрически автомобил и може да се кара както настрани, така и напред. Таванът е покрит с 33 подвижни части, чиято идея е да наподобяват люспи. Mercedes ги нарича "бионични клапи" и твърди, че тяхната функцията е да комуникират с водача.

В автомобилът отсъства воланът и на негово място е поставено светещо "контролно устройство". "Когато сложите ръката си върху контролния блок, интериорът оживява и превозното средство разпознава водача по пулса и дишането му", твърдят от компанията.

Както вече стана ясно, автомобилът е концептуален и едва ли скоро ще го видим по пътищата.