Заводът на Tesla в Китай вероятно ще започне производство още този месец, пише Reuters. Не е ясно обаче дали фабриката ще успее да покрие производствените цели, заложени до края на годината. Причините за това са най-вече несигурните поръчки и въпроси около доставчиците, споделят източници, запознати с въпроса.

До края на 2019 година американският производител на електрически превозни средства има за цел да произвежда най-малко 1 000 електромобила Model 3 седмично като част от амбициите на компанията да увеличи продажбите на най-големия автомобилен пазар в света. По този начин ще се избегнат и по-високите тарифи за внос на американските автомобили.

Графикът на масовото производство е от решаващо значение за надеждите на Tesla да достигне до края на годината общата си производствена норма от 500 000 превозни средства.

Заводът за 2 милиарда долара е първият такъв за производство на автомобили Tesla в чужбина. Фабриката получи ключови одобрения от правителството миналия месец и по план трябва да започне производството през октомври.

"Ние се стремим да стартираме известно производство през октомври, но реалният обем на производството зависи от много фактори, включително получените поръчки за автомобили, ефективността на новонаети работници, веригата за доставки и други", казва служител на Tesla за агенцията. По думите му не е ясно кога компанията ще успее да достигне заложената цел от 1 000 - 2 000 автомобила седмично.

Компанията остава без коментар по темата.

"Китайската Tesla" се бори за оцеляването си, след като натрупа $6 милиарда загуби

"Китайската Tesla" се бори за оцеляването си, след като натрупа $6 милиарда загуби

Акциите ѝ се потопиха със 77 процента за година

Заводът идва като надежда на фона на търговската война между САЩ и Китай и слабостта на пазара на коли в Китай като цяло. Продажбите на нови превозни средства на ток се свиват вече за втори пореден месец и е много вероятно тази година да нараснат с по-бавни темпове до 1,5 милиона броя, което е по-малко от предходната прогноза за 1,6 милиона електроколи, тълкуват работодатели.

Стана ясно, че компанията е започнала нова фаза на строителните работи в завода в знак на увереност в своята стратегия за Китай. Новите съоръжения ще включват производствени единици за батерии.

Освен това Tesla търси да наеме инженери за производство на батерии в Шанхай според официалните си обяви за работа.

Tesla идва в Източна Европа през 2020

Tesla идва в Източна Европа през 2020

В момента най-близкият официален магазин и сервиз на Tesla до България е в Австрия