Българинът зарежда втория най-евтин бензин в Европа. Дотук обаче свършват добрите новини. Защото съпоставен с доходите ни, бензинът е сред 10-те най-недостъпни в света.

Предстои летния отпускарски сезон, когато много от нас ще пътуват към морете и най-вероятно ще правим това с личните си автомобили. Или бензинът ще е основен разход за нашата почивка, особено на фона на негативната тенденция за традиционното му поскъпване през лятото, когато го потребяваме и най-много.

Добрата новина - най-масовият бензин А95 е при най-ниската си цена от два месеца насам - от 2.22 лева средно, според данни на изданието fuelo.net.

Лошата - предвид на геополитическото напрежение (нападнатите петролни танкери в Оманския залив), петролът поскъпна сериозно на международните пазари и това може да се отрази върху цената на бензина и останалите горива в следващите седмици.

Тоест - въпросът как да пестим от бензин в навечерието на отпускарския сезон е по-актуален от всякога.

Ето и няколко основни грешки, които е добре да избягвате, когато зареждате бензин.

Не зареждате в дните с отстъпки Все повече станаха веригите от бензиностанции предлагащи сериозна отстъпка от цената на горивото, ако зареждате в определен ден от седмицата. При много от бензиностанции това е уикенда, а литър бензин може да ви струва с между 6 и 8 стотинки по-малко. На един пълен резервоар от 45 литра, това са си над 2.5 спестени лева. Когато към това добавите и бонус точки, които повечето вериги предлагат, ако сте лоялни клиенти и спестеното може да се повиши значително.

Не ползвате най-добрата карта за лоялен клиент

Ако си имате любима бензиностанция, добре е да сте запознати с всички карти за отстъпки, които тя предлага, или пък система от бонуси. Една и съща бензиностанция, може да има различни карти за стимули. Например популярна бензиностанция у нас предлага два типа карти, като по едната от тях - предлагана на големи фирми и компании, отстъпката за литър гориво е два пъти по-висока, като не зависи от деня на зареждането. Направете си труда да разучите дали вашата бензиностанция също няма подобна политика, от която можете да се възползвате.

Плащате с кредитни карти, които не носят бонус-точки или отстъпки

Ако ползването на кредитна карта не ви носи отстъпка в дадена бензиностанция, или трупане на бонус-точки, то по-добре плащайте кеш. Причината - ако остане този баланс непокрит в рамките на гратисния период на кредитната картата, то горивото ви ще започне да се оскъпява и вместо по-евтино в крайна сметка, ще ви излезе по-скъпо (поради големите лихви по този тип кредитни инструменти).

Имайте предвид, че в свят на рекордно ниски лихви по депозитите, лихвите по кредитните карти могат да достигат 16-18%. Нали не искате да пестите по 5 стотинки на литър, а да плащате по 30 стотинки повече, макар и под формата на лихви по ползван ресурс от кредитната ви карта?

Зареждате премийно гориво

Освен, ако моделът и двигателят на вашия автомобил изрично не изисква премийно гориво, то не си хвърляйте парите на вятъра. Все още няма единно мнение сред експертите дали премийното гориво води наистина до спестяване на гориво и съответно разходи на потребителите, както и водят ли до по-добра работа на двигателя.

Докато това не бъде доказано еднозначно, ползвайте регулярното и по-евтино гориво. А предвид на възрастта и вида на родния автомобилен парк, едва ли масовия автомобил наистина се нуждае от премийно гориво, за да функционира нормално.

Не сравнявате цените, подминавате добри оферти

Много е вероятно да зареждате само от определена верига бензиностанции, заради убеждението, че там горивата са по-качествени. И най-вероятно имате и карта за отстъпки в тази бензиностанция.

Преди да подминете оферта на друг конкурент обаче, която може да е много по-изгодна, добре е да имате предвид няколко неща. Първо - качеството на бензина от бензиностанция до бензиностанция, дори и на една и съща верига, може да варира сериозно. Тоест, ако сте в друг град, където не сте зареждали, а дори и във вашия собствен, но на друга бензиностанция, едва ли може да сте особено убедени в качеството на горивата. Второ - повечето от бензина, който ще заредите, най-вероятно се доставя от едно и също място...

В допълнение обикновено шофьорите имат склонност да подминават добри оферти или промоции от дадена бензиностанция. Изследване (направено на развитите пазари) сочи, че по-малко от една четвърт от шофьорит зареждат, когато видят добра цена, защото очакват същите оферти навсякъде. Практика у нас сочи обаче, че горивата се различават до голяма степен по цени в различните региони, често дори и предлагани от едни и същи вериги бензиностанции.

Продължавате да зареждате в същата бензиностанция въпреки сериозни съмнения

Много често хората имат съмнения по отношение на качеството, или количеството на зарежданото гориво от дадена бензиностанция, но продължават да зареждат от нея, само защото им е удобно. За съжаление, това упорство, често завършва с допълнителни разходи за ремонт на автомобила, които нерядко са значителни.