Румъния ще плаща на гражданите си, за да карат нови автомобили. Държавата отпуска между 1400 и 10 000 евро на решилите да заменят старата си кола с нова и по-екологична.

Това се случва в рамките на екологичната програма Rabla, която стартира през май тази година с първоначален бюджет от 180 млн. евро, и има за цел да стимулира обновяването на автомобилния парк на северната ни съседка.

Румънците ще получат 1400 евро, ако имат кола по-стара от 8 години и се откажат от нея за сметка на по-нова и екологична. Закупилите нов електрически автомобил ще получат около 10 000 евро, а избралите хибрид - допълнителни 1000 евро. 

Бонусите могат да се комбинират, така че избралите да се откажат от старата си кола имат възможност да спестят до 12 400 евро от стойността на новата. В програмата могат да участват както граждани, така и фирми.

Инициативата предизвиква голям интерес, а властите разшириха програмата с още 3800 ваучера на стойност 5.4 млн. евро.

Правителството отпусна 2.1 млн. евро за друга екологична програма, която предвижда по-голямата част от товарите да се превозват с влакове, вместо с камиони. Тировете ще се качват на специални вагони и така ще се транспортират до местоназначението си.

"Новата програма за финансиране има за цел да намали отрицателното въздействие, което автомобилните товарни превози произвеждат върху околната среда, като прехвърлят сегмент от товарния транспорт от пътя към железопътния транспорт", обясняват румънските власти.