Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да похарчи около $5 милиарда за за изграждане на хиляди станции за зареждане на електрически автомобили през следващите пет години. Националната мрежа от станции ще има както съвсем нови, така и модернизирани, като те ще бъдат разположени на всеки 80 км по междущатските магистрали, съобщава The Guardian.

Това е част от от плана на администрацията на Байдън да стимулира широкото приемане на автомобили с нулеви въглеродни емисии.

Европа ще има нужда от 65 милиона зарядни станции за електромобили до 2035-а

Европа ще има нужда от 65 милиона зарядни станции за електромобили до 2035-а

Освен за инсталирането на милиони зарядни устройства, ще трябва да се мисли и за това как да се справим с увеличеното натоварване на мрежата

Съгласно изискванията на американското Министерството на транспорта, всички различни щати трябва да представят проекти на федералното правителство и след това могат да започнат строителство още тази година.

Според разпоредбите, всяка станция ще трябва да има поне четири порта за бързо зареждане, които позволяват на шофьорите да презаредят напълно своите автомобили за около час.

Презвидената сума от $5 милиарда всъщност е доста по-малка от първоначалната идея на Джо Байдън за $15 милиарда, с които трябваше да бъдат изградени 500 000 зарядни станции до 2030 година. Така че, най-вероятно ще има и много частни инвестиции, коментират различни експерти, цитирани от американските медии.

"Преди век Америка постави началото на модерната автомобилна ера, сега САЩ трябва да ръководи революцията на електрическите превозни средства", заяви министърът на транспорта Пийт Бутигиг по повод новината.

Американският президент си е поставил за цел до 2030 година 50% от продажбите на коли в САЩ да са на електромобили, като това са част от усилията на страната за постигане на нулеви емисии в цялата американска икономика до 2050 година.

Пазарът за зареждане на електромобили ще достигне $207,5 милиарда до 2030 година

Пазарът за зареждане на електромобили ще достигне $207,5 милиарда до 2030 година

Ще се появяват нови компании в индустрията