Известната германска марка за спортни коли Porsche планира да представи комби версията на новия Panamera на автомобилния салон в Женева догодина. Информацията е на телевизия Bloomberg, която обаче цитира само анонимни източници в компанията.

Първото комби в историята на Porsche ще разшири допълнително гамата на германския производител на спортни автомобили, който направи истинска революция с първия Cayenne през 2002 година.

Panamera комби, естествено, ще е нишов модел и ще е пряк съперник на Mercedes CLS Shooting Brake. Двата модела ще търсят купувачи, които предпочитат по-интересна комбинация на лукс и практичност в ежедневния си автомобил. Предполага се, че основният пазар на новото комби ще е Европа, но от Porsche твърдят, че версията ще се предлага и в САЩ.

Почти сигурно е, че комбито ще получи дизайн, близък до този на концептуалния Sport Turismo, който дебютира в Париж през 2012 година. Автомобилът ще е базиран на второто поколение Panamera и ще влезе в продажба през ноември 2017 година.

От друга страна разширяването на гамата на Panamera трябва да подготви клиентите на Porsche за първия изцяло електрически модел на марката, който трябва да се появи до 2020 година.

Пазарните успехи на Porsche са изключително важни за компанията-майка Volkswagen Group, която се бори с последиците от глобалния скандал „Дизелгейт”, който се очаква да й струва над 18 милиарда евро.

Panamera дебютира през 2009 година и досега компанията е отчела над 150 000 продажби. В последните година-две, преди да се появи новото поколение продажбите спаднаха, тъй като моделът остаря, отбелязва autoclub.bg.