Tesla ще представи електрическия си камион през октомври. Това съобщи изпълнителният директор Илон Мъск, потвърждавайки първоначалните планове на компанията превозното средство да види бял свят през следващия месец.

Още през миналата година технологичният предприемач обяви намеренията на компанията да разшири производството на електрически превозни средства и отвън автомобилите.

Мъск развълнува индустрията с перспективата за създаването на тежкотоварни превозни средства, задвижвани с батерии, които да се конкурират с конвенционалните дизелови двигатели.

Той заяви, че "разкриването и изпитването" на камиона Tesla Semi е било планирано за 26 октомври в Хоутърн, Калифорния. "Заслужава си да се види този звяр на живо. Това е нереално", написа той в Twitter.

Камионът на Tesla ще може да изминава до 500 километра с един заряд

Камионът на Tesla ще може да изминава до 500 километра с един заряд

Очаква се прототип да бъде представен пред публиката през следващия месец

Необходимостта от преминаване от тежко замърсяващи микробуси и камиони към по-чисти двигатели нараства, тъй като редица държави по света затегнаха правилата за дизеловите автомобили.

Tesla напредва и в развитието на технологията за самоуправляващи се автомобили.

Внедряването й в електрически камион би могло да му даде сериозно предимство в една висококонкурентна област на търговския транспорт, в която сериозни интереси имат и Uber Technologies и Waymo на Alphabet.