Общо 756 полицаи ще бъдат командировани по курортите, като голяма част от тях ще са насочени към Слънчев бряг, каза министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с контролните органи, областния управител на Бургас и кметове на общините за готовността за летния сезон в регион Бургас.

Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято, посочи министър Ангелкова в Бургас по време на срещата за подготовката на летния сезон в региона, съобщава пресслужбата на министерството.

Тя посочи за пример плаж "Къмпинг Нестинарка", където цената за 1 бр. чадър е 0,36 лв. и за шезлонг - 0,36 лв. На "Къмпинг Оазис" това лято цените за чадър и шезлонг са по 6 лв., като миналата година са били по 10 лева.

Ангелкова бе категорична, че основен приоритет в работата й е броят на неохраняемите плажове да бъде намален.

"Това лято служителите на Министерството на туризма ще проверяват както плажовете, така и местата за хранене и настаняване, за да се осигури нормално протичане на сезона". С това целим гостите, които посещават за първи път България, да се върнат отново", каза още тя.

Всички данни, които имаме до момента показват, че предстоящият летен сезон ще бъде много успешен, като ръстът ще бъде между 7% и 10%, посочи министърът.

И през това лято ще има мобилни екипи, които ще проверяват плажовете, отдадени на концесия и под наем. Те ще реагират максимално бързо на подадените сигнали. Горещият телефон ще продължи да функционира, ще бъдат подновени и табелите, които бяха поставени миналата година с актуална информация за стопаните на плажовете.

Министър Николина Ангелкова информира, че в момента се работи и по развитието на онлайн платформата, чрез която могат да се проверят цените на шезлонгите и чадърите.