В страната в момента се работи по около 2100 сгради. Над 2500 са сградите с готови документи, които очакват сключването на договори, а още толкова в момента подготвят необходимите документи за участие в програмата, което показва, че към нея има огромен интерес, съобщи в Бургас Лиляна Павлова.

"Ползите от програмата са видими, не само защото се преобразява квартала, но и заради икономическия ефект, изразяващ се в намаляване на сметките за отопление с 40-50-60% и в осигуряването на работа за малките и средни фирми", каза още регионалният министър.

Тя допълни, че 2016 е годината на малкия и среден бизнес, защото благодарение на Националната програмата той беше най-активен през годината и не понесе толкова тежко прехода между стария и новия програмен период, когато нямаше голям обем строителство

"Бургас е сред шампионите в изпълнението на програмата и заедно с Благоевград са общините с най-мащабна дейност по програмата, подчерта още Павлова. В момента в Бургас се работи по 183 сгради, като се очаква изцяло обновени да бъдат около 400.

Министър Павлова изрази очакване 2017 година да бъде също много активна, посочвайки че програмата продължава и през следващата година. 

Павлова отбеляза още, че конкуренция на Бургас е Благоевград. Това са двата града с най-голямо покритие на проекти за саниране. 

Министър Павлова присъства днес на откриването на блок 7 в бургаския комплекс "Изгрев", който е реновиран по програмата за енергийна ефективност, съобщи пресслужбата на Министеството на Министърът на регионалното развитие и благоустройството.