Германската компания Аdidas AG, вторият по големина производител на спортни стоки в света, обяви, че през 2021 г. над 60% от продуктите му ще бъдат направени от екологични материали. Компанията разширява своята линия от устойчиви облекла чрез редица екологични програми, разработени през последните години.

Според съобщение за пресата на Аdidas, продуктите ще бъдат произведени от материали като рециклиран полиестер и памук, сертифицирани от неправителствената организация Better Cotton Initiative.

Делът на рециклирания полиестер в продуктите на Аdidas вече надхвърля 60%, а от 2024 г. компанията планира да използва само рециклирани количества от този материал.

Етикетите Primeblue и Primegreen ще бъдат използвани за етикетиране на продукти, произведени от рециклирани материали, се казва в съобщението.

"Продължаваме да инвестираме в инициативи за устойчивост по време на пандемията на коронавируса и ще разширим значително нашата гама от устойчиви продукти през 2021 г., заяви в прессъобщението изпълнителният директор на Аdidas, Каспер Рорстед... Работим с нашите доставчици за изграждане на структури. които позволяват обработката на вторични материали в големи обеми."

В допълнение, компанията се обедини с финландската стартираща компания Infinited Fiber Company Oy, за да проучи начините за "превръщане на използваното облекло в материал, подобен на памук".

През септември 2020 г. Adidas издаде облигация на стойност 500 милиона евро за финансиране на проекти за устойчиво развитие, а търсенето на ценните книжа надвишава предлагането с пет пъти, се казва в съобщението.

Акциите на Adidas поскъпнаха в понеделник. От началото на тази година капитализацията на компанията е нараснала с около 3%, до 57,3 милиарда евро.