Преди седмица стана ясно, че Airbus ще съкращава служителите си без предизвестие, за да пести пари. Общо гигантът ще освободи над 15 хил. души по целия свят.

Но компанията е изправена пред още по-мрачни хоризонти, отколкото предварително се смяташе, което може да означава, че към тези 15 хил. бивши служители на компанията ще се присъединят още души. Причината за това е, че заради увеличаващия се брой на болните от коронавирус пътуванията между страните отново биват забранявани, посочи главният оперативен директор на Airbus Михаел Шоелхорн.

Airbus уволнява работници без обезщетение, за да се спаси

Airbus уволнява работници без обезщетение, за да се спаси

През юли обяви намерението си да съкрати 15 000 служители по целия свят

Дори и преди да настъпи настоящата "втора вълна", след като първоначалните мерки, въведени в почти целия свят бяха облекчени, самолетните полети се запазиха значително под нивата си от миналата година. Сега те отново са надолу и Шоелхорн изтъква, че положението на пазара е още по-тежко, отколкото компанията е очаквала през лятото.

Новите притеснения идват не само от авиосектора, но и от синдикатите, които след мащабното понижаване на персонала на гиганта вече се притесняват, че следващата стъпка ще е затваряне на цели заводи. Те работиха на понижен капацитет още преди разразяването на пандемията, но тя напълно срина поръчките към тях.

По думите на Шоелхорн подобно развитие, поне в Германия, няма да настъпи, а главният изпълнителен директор Гийом Фючи (на снимката) преди месец посочи, че производителят ще направи всичко възможно, за да съкращава разходите, без да прибягва до крайни мерки, но и че не може да гарантира, че те няма да се случат въобще.

Всъщност самият Фори в обръщение до служителите на компанията през септември посочи, че Airbus може да е изправена пред принудителни съкращения. Е, такива започнаха вече по-рано през октомври.

Airbus изпрати най-лошите си шест месеца от 16 години насам въпреки пик от 50% за юни

Airbus изпрати най-лошите си шест месеца от 16 години насам въпреки пик от 50% за юни

Най-тежкият месец за европейският произволидител беше април