Онлайн търговецът на дребно Amazon отчете най-добрия си празничен сезон досега.

Компанията е направила доставки на повече от 1 милиард продукта през две от услугите си, както и е получила рекорден брой поръчки на устройствата Alexa.

Продажбите на високоговорителите Echo, базирани на софтуера за гласово разпознаване Alexa, са били с девет пъти повече от празничния сезон през изминалата година, казаха от Amazon в изявление, цитирано от Bloomberg.

Базираната в Сиатъл компания уточни, че е имала проблеми със съхраняването им в складовете и прогнозирането на търсенето на продукта, коментира Джеф Уайлк, главен изпълнителен директор за потребителския бизнес на компанията.

Да прецениш с точност търсенето на един продукт е трудна задача. От това търговците на дребно могат да загубят пари от презапасяване с артикула или от липсващи стоки, като рискуват да разочароват клиентите, ако се окаже, че някой продукт не е достатъчно зареден.

В действителност Amazon продаде своите говорители Echo още в средата на декември, а недостигът им показа, че устройствата са все по-търсени сред потребителите.

"Echo и Echo Dot са най-продаваните продукти в Amazon тази година и сме развълнувани, че на милиони от новите клиенти Alexa ще бъде представена като резултат", коментира Уайлк.

Повече от 70 на сто от купувачите в търговеца на дребно са пазарували през празничните дни чрез мобилни устройства.

Акциите на Amazon тръгнаха нагоре по време на търговията в Ню Йорк, като цената им скочи с 1.3 процента, достигайки 770.71 долара за брой от активите.

С това ценните книжа отчитат скок от 13 на сто от началото на годината.