Американският производител на самолети Boeing ще използва за първи път в масовото си производство титаниеви части, изработени от 3-D принтер. Те ще бъдат вложени в модела 787 Dreamliner, предаде "Ройтерс".

Компанията сключи договор с норвежката Norsk Titanium AS, която ще ги произвежда и според която по този начин Boeing ще спестява по 2 до 3 милиона долара от всеки произведен самолет.

Договорът, който беше обявен в понеделник, е голяма стъпка в опитите на Boeing да увеличи рентабилността на 787 и същевременно е знак за нарастващото значение на 3-D принтираните метални части.

Според експерти леката титаниева сплав е седем пъти по-скъп от алуминия, като разходите за нея възлизат на 17 милиона долара от общо 265 милиона, нужни за производството на един самолет от линията Dreamliner.

Boeing се опитва да намали разходите за титаний при 787, който използва по-голямо количество метал от другите модели. Титаният е също така много използван и от конкурентния Airbus A350.

Американската компания произвежда по 144 броя годишно от линията Dreamliner. От там обаче отказват да кажат колко точно ще спестят от нововъведението.