Intel, която през последните години изостава от конкурентите си заради погрешни мениджърски решения, даде заявка, че ще се върне на върха през следващите години, предават световните медии. До 2024 г. американският гигант иска да произвежда най-напредничавите и развити полупроводници, а до 2025 г. да си върне короната и да изпревари азиатските конкуренти Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) и Samsung Electronics.

Компанията съобщи още, че е постигнала споразумение да използва нова технология за производството на чипове за Qualcomm, ключов клиент на Samsung и TSMC, което е първият успех на Intel в опита на щатския гигант да произвежда полупроводници за трети компании.

През последните години Intel, най-големият производител на микропроцесори в САЩ, изостана от азиатските си конкуренти заради серия забавяния в разгръщането на по-развити технологии за производство. Заявката идва в момент, в който Съединените американски щати и други развити държави по света предприемат действия за релокация на производството на чипове и намаляване на зависимостта от азиатските държави, най-вече от Китай. Наскоро Вашингтон одобри $52 млрд., с които да подпомогне местната индустрия. Intel и TSMC наливат милиарди в изграждането на нови заводи и разширяване на капацитета на съществуващите в Щатите.

Новият главен изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър разясни, че новата технология ще изпревари настоящите предложения на TSMC и Samsung и може да постигне 2-нанометров производствен процес. Един наномертър е равен на една милиардна част от метъра. Размерът се отнася за разстоянието между транзисторите върху един чип. Колкото по-малко е то, толкова по-развит е чипът — но и по-труден и скъп за производство. Към днешна дата най-развитата технология за потребителски продукти е 5-нанометровата на TSMC и се използва във всички процесори на iPhone 12, например.

Intel, TSMC и Samsung са начело в състезанието, но през последните години американският гигант изостава и няма да започне да произвежда по 7-нанометровата технология чак до края на 2022 или началото на 2023 г.

Самата Intel е и клиент, и конкурент на TSMC, която контролира 50% от производството на полупроводници по поръчка. През март американската компания съобщи, че влиза отново в бизнеса с производство по поръчка и се прицелва в намирането на 100 клиента. Досега компанията използваше заводите си, за да произвежда само за себе си.

Гелсингър даде обещание още Intel да пуска на пазара поне по едно ново CPU всяка година до 2025 г.

Intel подготвя сделка за $30 милиарда за компания, отделена от най-големия ѝ конкурент

Intel подготвя сделка за $30 милиарда за компания, отделена от най-големия ѝ конкурент

Технологичният гигант иска да разшири бизнеса си и да се противопостави на TSMC