Около 30% от питейните обекти у нас няма да подновят бизнеса си, даже и мерките срещу затварянето им наистина да бъдат вдигнати на 1 март, както през уикенда обеща премиера, сочи прогноза на Съюза на заведенията в България (СЗБ), предаде вестник "Сега". Според изданието сходен ще е и делът на фалиралите хотели в страната.

"Искрено се надяваме да ни отворят на 1 март и това да не е поредната фалшива информация", каза председателят на СЗБ Емил Коларов. "Защото отварянето на едно заведение, което месеци наред не е работило, не е толкова лесно - изисква назначаване на хора, ако са били съкратени, зареждане със стока, което отнема време и много разходи. Да не се окаже да връщаме капаро, както се случи през декември."

От браншовата организация припомнят също, че от началото на мерките някои типове заведения, например вечерните, са работили съвкупно по-малко от половин година. Те логично са притеснени, че властите не посочват при какви условия мерките ще бъдат вдигнати и изтъкват, че при ново затваряне на икономиката делът на фалиралите в отрасъла може да достигне до половината от съществуващите обекти.

Хотелиерите също очакват подобна съдба. "Очаква се около 30% от хотелите да не отворят това лято, защото работят на т.нар. "индустриален" принцип - работят с чартъри и нискотарифни авиокомпании, които са най-пострадалите при пандемията", заяви пред "Блумбърг тв" Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес.

Засега от сектора по настаняване са заявили, че ще работят хотели с общ капацитет от около 8 хил. легла през летния сезон. Това е по-малко от половината капацитет на индустрията, в която има регистрирани общо 17 хил. легла.

Точно летният туризъм формира две трети от оборотите в сектора като цяло, а през миналата година заради мерките срещу вируса хотелиерите като цяло понесоха пропуснати от ползи от почти 8 млрд. лв. (т.е. постъпления, които са били реализирани през 2019 г., но не са се случили през миналата година), посочи в края на миналата година Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. Причината за това е гигантският спад на летуващите чужденци в България, надхвърлящ 75% на годишна основа.

Това не е прозаичен спад, предвид факта, че туризмът у нас формира над 10% от БВП, а по всичко изглежда, че отрасълът се готви за следващ тежък удар и през тази година.

Ударът обаче беше усетен и от хотелите в зимните курорти, където се очаква загубите да възлизат на 60% на годишна основа.