Затварянето на ядрените електроцентрали в САЩ може да увеличи замърсяването на въздуха и да причини множество смъртни случаи, тъй като повечето от потенциалните заместващи източници на енергия не са екологично чисти, е установило изследване проведено в САЩ. Това съобщава ЮПИ, цитирайки публикувано проучване в списание "Нейчър енерджи".

Замърсяващите енергийни източници, които биха могли да заместят недостига на електроенергия при евентуално затваряне на атомни електроцентрали (АЕЦ), биха могли да причинят повече от 5000 случая на преждевременна смърт, смятат изследователите от Масачузетския технологичен институт (МТИ).

"Това добавя още неизвестни към уравнението за екологичните здравни и социални въздействия, когато се мисли за спиране на ядрени мощности", казва водещият автор на изследването Лиса Фрийз от МТИ. По думите й, "досега разговорът най-често се фокусираше върху местните рискове, дължащи се на аварии и минни дейности, или върху дългосрочните въздействия върху климата".

В САЩ има 92 ядрени реактора, като много от тях работят вече повече от половин век. Според проучването, те се считат за нисковъглеродна алтернатива на въглищата, петрола и природния газ.

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

От 2003 г. насам в страната са затворени шестнадесет реактора

"В дебата за запазване на ядрените електроцентрали качеството на въздуха не беше във фокуса на дискусията", казва сътрудникът в проучването проф. Ноел Селин от МТИ. "Установихме, че замърсяването на въздуха от централите с изкопаеми горива е толкова вредно, че всичко, което го увеличава, като например спирането на ядрената енергетика, ще има значителни отрицателни последици", коментира проф. Селин.

Изследователите са създали сценарий, при който всички ядрени електроцентрали в страната са спрени. След това те разглеждат как други източници, като въглища, природен газ и възобновяема енергия, биха удовлетворили енергийните потребности на страната в рамките на една година.

Моделът симулира производството на всяка електроцентрала и работи непрекъснато, за да оцени час по час енергийните потребности в 64 региона в САЩ. Анализът разкрива, че замърсяването на въздуха ще се увеличи поради нарастването на използването на изкопаеми горива, което ще доведе до допълнителни 5200 смъртни случая, свързани със замърсяването, само за една година.

Изводът от проучването е, че без ядрена енергия замърсяването на въздуха като цяло ще се влошава, като ще засегне главно регионите по Източното крайбрежие на САЩ, където са концентрирани атомните електроцентрали.