Американският автомобилен гигант Ford предвижда да съкрати 3200 служители, в рамките на плана си за съкращаване на работни места. Както съобщава Bloomberg, това ще засегне европейските подразделения на компанията и е свързано с преориентиране към производството на електромобили. Производството на електрически превозни средства изисква много по-малко труд, отколкото създаването на бензинови или дизелови автомобили, и съответно и по-малко заети.

По-голямата част от предстоящите съкращенията ще бъдат в Германия, като те ще засегнат основно административния персонал на компанията. Ford се опитва да намери начин как да намали разходите като цяло в компанията с 3 милиарда долара, за да осигури необходимото финансиране за производството на електрически автомобили.

Същевременно се отбелязва, че автомобилостроителят все още не е потвърдил официално информацията за съкращенията на работни места в Европа. Високопоставен представител на компанията е подчертал, че към момента не са взети решения по този въпрос. Миналата година Ford съкрати около 3000 работни места в САЩ.

Припомня се, че Ford напусна руския пазар през есента на 2022 година. Компанията продаде 49%-ия си дял в съвместно предприятие с руската автомобилна група "Солерс" на руския партньор. При това обаче, американският автомобилен гигант има възможност да изкупи обратно своя дял, като опцията може да бъде реализирана в рамките на пет години.

Ford изгражда най-големия производствен комплекс в цялата си история

Ford изгражда най-големия производствен комплекс в цялата си история

Инвестицията в завода в Западен Тенеси е за 5,6 млрд. долара