Френските власти не дадоха своето разрешение за сливането на местния автомобилен производител Renault и конкурента му Nissan. Това потвърди министър-председателят Манюел Валс, цитиран от BBC.

В момента всяка от двете компании има пакет акции в другата, като също така са в тясно сътрудничество. Renault притежава 43% от ценните книжа на японската фирма, а Nissan - 15% от тези на френската компания.

В петък ръководството на Renault свика извънредна среща на борда заради доклад на френското правителство, което е един от най-големите акционери във фирмата, свързан с въпросното сливане.

По думите на Валс съвместната работа между производителите може да продължи успешно, без да се обединяват. Въпреки това по неговите думи кабинетът твърдо стои зад решенията на автомобилните производители.

От френския производител заявиха в края на миналата седмица, че започва „първият етап на разговорите между двамата големи акционери в Renault, френското правителство и Nissan". Позицията на властите в Париж обаче показва, че те вероятно ще завършат безуспешно.