Гръцката комисия за защита на конкуренцията наложи глоба от общо 18.83 милиона евро на 6 големи козметични компании за картелни практики, съобщи в. Kathimerini.

Компаниите са уличени в хоризонтално ценообразуване чрез нагласяне на цените на дребно на техните продукти. Според регулатора търговците на едро на луксозни козметични продукти се съгласяват за отстъпките, които да се прилагат към продуктите им, когато се препродават в магазините и косвено определят цените.

Жалбата за картелни практики е подадена от гръцкия търговец на козметика Notos Com Holdings, при която обаче също са установени незаконни практики и й е наложена сериозна глоба.

Заради нарушенията гръцкият регулатор глоби с 5.39 млн. евро Estee Lauder Hellas, санкцията за Notos Com Holdings е 4.09 млн. евро, тази за Gerolymatos Cosmetics е 3 млн. евро, L"Oreal Produits De Luxe Hellas трябва да плати 2.62 млн. евро, Sarantis - 1.94 млн. евро, а Parfums Christian Dior Hellas - 1.79 млн. евро.

Шестте дружества трябва веднага да прекратят забранената дейност. В противен случай са заплашени с допълнителни глоби от по 10 000 евро за всеки ден, в който забавят изпълнението на решението на регулатора.

Компаниите обаче не са съгласни със строгата санкция и заявиха, че ще обжалват. Estee Lauder каза в изявление, че "преглежда решението на органа с намерението да обжалва."

L"Oreal също категорично опроверга обвиненията и заяви, че ще обжалва. "L'Oreal Hellas отрича всякакви обвинения за незаконна конкуренция", казаха от компанията.

Sarantis заяви, че никога не е имало никаква комуникация между фирмите и че глобата е незаконна поради статута на ограниченията.

"Никога не е имало каквото и да било споразумение между дистрибуторите на луксозната козметика в Гърция с цел да се определят цени за продажба на козметика", заяви Sarantis в изявление. Компанията има 49% дял в съвместно предприятие с Estee Lauder в Гърция.