След продължаващата месеци лидерска криза германският индустриален гигант Thyssenkrupp обяви планове да се раздели на два независими бизнеса.

Целта е да създадат "две по-фокусирани и по-продуктивни компании". Новата концепция ще бъде препоръчана от надзорния съвет и трябва да бъде приета от борда на компанията на предстоящата среща в неделя.

След €8 милиарда загуба: Гигантът Thyssenkrupp си тръгва от Америка

След €8 милиарда загуба: Гигантът Thyssenkrupp си тръгва от Америка

Компанията продава и последния си завод там

Компанията, базирана в западногерманския град Есен, е измъчвана от слабото представяне на инженерното си подразделение, както и от непълното сливане с индийската Tata Steel.

"Индустриалните стоки и бизнеса със суровини ще станат независими, публично търгувани компании", съобщават от германския гигант.

Thyssenkrupp изпадна в още по-дълбока криза, след като шефът й напусна

Индустриален гигант изпадна в още по-дълбока криза, след като шефът му напусна

Враждата между акционерите и ръководството поставя под въпрос бъдещето на компанията

Акционерите на сегашния Thyssenkrupp ще получат нови акции в Thyssenkrupp Materials - с 90 000 служители и годишни приходи от около 16 млрд. евро, и в Thyssenkrupp Industrials - с 40 000 работници и 18 млрд. долара приходи.

Първата ще включва бизнесът със суровини на компанията и производството на военноморски кораби, докато другата ще се придържа към производството на асансьори и автомобилни компоненти.

Thyssenkrupp инвестира $250 милиона в САЩ

Германски гигант инвестира $250 милиона в САЩ

Асансьорният бизнес крепи закъсалия гигант

За да се реализира, планът трябва да получи зелена светлина както от надзорния съвет, така и от общото събрание на акционерите, като директорите очакват това да се случи в рамките на 12-18 месеца.

Компанията беше напусната от водещите си ръководители през лятото, след като реши да отдели стоманодобивния си бизнес и това я вкара в криза.

Thyssenkrupp и Tata Steel се договориха за сливането на европейския си бизнес

Компания с бизнес у нас става част от втория най-голям производител на стомана в Европа

Предвижда се обаче съкращаването на 4000 работни места

През август Thyssenkrupp регистрира нетна загуба от 131 млн. евро за третото тримесечие на 2018 г. в сравнение с нетна печалба от 254 млн. евро за същия период на миналата година.

Основни акционери настояват за по-бързи реформи в компанията, включително свързани със сливането с Tata Steel. Обединението на двата стоманени гиганта беше обявено в края на юни след повече от 2 години преговори. Ако бъде одобрено, то ще създаде вторият по големина европейски производител на стомана с 48 000 служители