Една от най-старите инвестиционни анки в света Goldman Sachs води предварителни преговори със Саудитска Арабия за лиценз за търговия с акции. А американският заемодател разширява полето си на дейност на местно ниво, искайки да се възползва от икономическите реформи в страната. Това разкриват източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Банката все още не е подала официално заявление, като не може да се говори за окончателно решение, докато преговорите са в ход. В същото време финансовата компания може да реши да отстъпи, посочват още източниците.

Представител на Goldman отказал да обсъжда въпроса, а от саудитската Агенция за капиталови пазари, който орган трябва да одобри лиценза, не отговорили на искането за коментар по темата.

Някои компании, сред които Ashmore Group, вече придобиха лиценз за директно инвестиране в ценни книжа със статут на квалифицирани чужденстранни инвеститори, след като Саудитска Аррабия се отвори за подобни вложения през 2015 година.

Страната се очертава като атрактивна възможност за международните банки на фона на крачките, които Саудитска Арабия прави относно икономиката си.

Една от най-гомелите инвестиционни банки в света оперира в Саудитска Арабия от 2008 година, като финансовата компания в момента може да предлага услуги за управление на активи на институции и компании, както и има право да съветва по финансови транзакции в рамките на страната. Новият лиценз обаче ще им позволи да купуват и продават саудитски ценни книжа.