Две гръцки корабни компании превозващи пътници, преустановяват курсовете си по маршрута "остров Крит - Пирея - остров Крит" заради високите цени на горивата, съобщи гръцкото електронно издание Ню Мъни, цитирано от БТА.

Корабното гориво поскъпна драстично и сега цената му наближава 1000 евро за тон, посочва изданието.

От компанията ANEK Blue Star Ferries спират корабите си по маршрута през следващите четири съботи. Курсовете се предвижда да бъдат подновени на 16 април.

От вече близо месец по посочения маршрут не извършва курсове и корабната компания "Миноикес грамес".

От ANEK Blue Star Ferries са коментирали за гръцкото издание, че в този период на годината пътникопотокът по маршрута не е голям и пътуването на корабите им е "безсмислено".

Голямото поскъпване на горивата кара компаниите в сектора на превоз на пътници по вода да обмислят начини за намаляване на оперативните разходи, които не могат да бъдат покрити от продажбата на билети, пише гръцкото издание.

От бранша планират увеличение на цените на билетите, което обаче не може да бъде съпоставимо с поскъпването на горивата, тъй като това би довело до отлив на пътници, отбелязва изданието.

Сред обмисляните мерки, е намаляване на скоростта на движение на плавателните съдове, актуализиране на маршрутите им и увеличаване на интервалите между отделните курсове.

Гърция се изправя пред невиждана от 25 години насам инфлация

Гърция се изправя пред невиждана от 25 години насам инфлация

Природният газ отбеляза огромен скок от 154%