Хърватската компания за нефт и газ INA е приключила тестовете за произвеждането на енергийни продукти от земеделската култура мискантус (декоративна трева - silvergrass). Компанията изпробваше да произведе биогориво от културата с цел осигуряване на устойчивост и рентабилност на системата си за рафиниране, съобщи SeeNews.

"Щастлив съм, че резултатите са положителни, тъй като това отваря вратата за повече анализи и възможности", каза в изявление по-рано тази седмица оперативният ръководител на INA за рафиниране и маркетинг Стйепан Николич.

По думи те му благодарение на авангардната технология е възможно да се произведе усъвършенстван биоетанол, който се смесва с изкопаеми горива. "Това е само една от многото стъпки, които трябва да бъдат взети под внимание, за да се изпълнят предпоставките за развитието на биопреработвателната промишленост в Сисак", допълни той.

Изследване: Биогоривата не са заплаха за изхранването на света

Изследване: Биогоривата не са заплаха за изхранването на света

Еколози твърдят, че етанолът от царевица и захарна тръстика е проблем  

Първата реколта от мискантус беше приключена в по-рано през 2019 година, като част от програмата на INA - Downstream 2023 New Course, която анализира възможностите за развитие на рафиниране на биокомпоненти.

Мискантусът (от латински Miscanthus giganteus) е бил засаден в демонстрационна ферма в Ругвица, близо до Загреб, като през този сезон е културата е дала около 30 тона биомаса. След това събраната биомаса е изпратена на немската химическа компания Clariant за преработка и преобразуване в лигноцелулозни захари и етанол.

Тестването се проведе в рамките на финансирания от ЕС проект GRACE (GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorEfineries).

Програмата на INA Downstream 2023 е фокусирана върху осигуряване на устойчивост и рентабилност на операциите за рафиниране и маркетинг, чрез промени в сегашния бизнес модел на компанията. Той включва инвестиции на стойност около 4 милиарда куни (540 милиона евро), включващи реконструкция на съществуващи съоръжения и изграждане на ново пристанище, с цел трансформиране на компанията в европейска рафинерия от най-високо ниво.

ЕП влиза в битка с разхищението на храна

ЕП влиза в битка с разхищението на храна

Предлагат мерки за намаляване на изхвърлените продукти