Китайският производител Huawei, който през последното тримесечие успя да изпревари Apple по продажби на пазара на смартфони, очаква да запише рекордни приходи за 2018 година.

По думите на Ерик Шу, който е един от председателите на компанията, които се сменят на ротационен принцип, производителят ще достигне 100 милиарда долара за първи път в историята си. "Бизнесът ни расте малко по-добре, отколкото очаквахме", коментира той в интервю за CNBC.

"За нас няма да бъде проблем да достигнем 100 милиарда долара", смята той. Шу не посочва кой е основният двигател на този растеж за компанията.

За първата половина на 2018 година Huawei отчете 325,7 милиарда юана приходи или около 49 милиарда долара. В същото време за цялата 2017 година оборотът на китайския гигант беше на ниво от 92,5 милиарда долара.

През третото тримесечие Huawei достави 52 милиона смартфона за сметка на значително по-нисък резултат за Apple - от 46,9 милиона броя.

Продажбите на водещата Samsung намаляха през тримесечието - от 83,3 милиона смартфона за същия период на 2017 година до 72,2 милиона през тази. Въпреки това южнокорейската компания остава на първо място.

Малко по-късно от ръководството на компанията заявиха, че очакват тя да се превърне в номер 1 на пазара на смартфони през 2020 година. Това заяви ръководителят на бизнеса на компанията с мобилни устройства Ричард Ю.

"През следващата година ще бъдем много близо до номер едно. Може би почти ще бъдем равни със Samsung. В крайна сметка може би ще имаме шанс да стигнем до първо място през 2020 година", каза тогава той.