Износът на млечни продукти от Великобритания продължава да намалява на фона на разпространението на коронавируса в света, като през третото тримесечие се е сринал с 15% спрямо същия период на 2019 г. до 295 хил. тона. С този "принос" спадът на експорта през първите 9 месеца на годината вече достига 12% на годишна база.

Това сочат данните на британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството, пише Sinor.BG, позовавайки се на електронното издание FarmingUK.

Голяма част от спада през третото тримесечие е следствие от намалелия износ на сухо мляко и концентрати с общо 21 хил. тона, посочва Катрин Джак, анализатор за млечните продукти в Съвета. Доставките на обезмаслено сухо мляко за Близкия Изток и Северна Африка през третото тримесечие са се свили с близо 6 хил. тона спрямо същия период на 2019 г., като само Алжир е намалил покупките с 3600 тона, подчертава Джак, цитирана от британския сайт.

"При пълномасленото сухо мляко изпратените количества за Европейския съюз са намалели с 6500 тона на годишна база", добави експертът. Спадът в износа на сирена през третото тримесечие се дължи отново на доставките за общността, които са се свили с 12% (5300 тона).

Великобритания изнася картофи за ЕС като за последно

Великобритания изнася картофи за ЕС като за последно

Основните клиенти са Испания, Ирландия и Белгия

За някои от световните региони обаче износът на млечни продукти от Великобритания е нараснал, макар те да са доста по-малки пазари от ЕС, показват данните на съвета. Доставките за Азия и Океания са се увеличили с 5% (общо 138 тона), като нарасналият износ за Хонконг е компенсирал спада за Китай. Износът за Северна Америка се е повишил с 2% (общо 54 тона), като за САЩ ръстът е достигнал цели 8%.

"Като се има предвид разпространяващата се пандемия, вероятно търговските спънки ще се запазят. Наложените сериозни ограничения в някои европейски държави допълнително ще свият вече пострадалото търсене на млечни продукти в заведенията за обществено хранене", коментира Катрин Джак.