Експортът на пресни картофи от Великобритания отчита силен старт през селскостопанския сезон 2020-2021 г., като над 98% от доставените за чужбина 13 хил. тона през август са заминали за държави-членки на Европейския съюз.

Това показват данните на британската Агенция за приходите и митниците, информира електронното издание FarmingUK, цитирано от sinor.bg.

Ръстът на износа спрямо юли е със 79%, като основните клиенти са Испания, Ирландия и Белгия. Макар показателят в сравнение със същия месец на миналия сезон да е намалял с 2700 тона, износът е над средния 5-годишен показател от 10 600 тона. При преработените картофи обаче нещата не стоят по същия начин и там износът се е свил значително.

От британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството изтъкват зависимостта на износа на произведените в страната свежи селскостопански продукти от ЕС. Като при картофите относителният дял на доставките за общността надхвърля 90% през всяка от последните 3 години.

Според анализатора в съвета Мегън Хескит общият пазар на ЕС е от жизненоважно значение за износителите на свежи картофи от Великобритания.

"Както се вижда и от данните на приходната и митническа агенция, ЕС остава ключов вносител на британските картофи във всички сегменти. При настоящите проблеми по осигуряване на сделка с ЕС при напускането на общия пазар въпросите за митата и фитосанитарния контрол трябва да изгладени, за да запазим нивата на търговия поне на сегашното им ниво", категорична е Хескит.