Ако най-заможните в света решат да дарят натрупаните си състояния, то това ще даде начален тласък за стартирането на куп нови малки и средни предприятия.

Парите и другите притежания на богаташите се равняват на стотици хиляди стартиращи фирми в света, които могат да дадат да открият множество нови работни места.

Именно колко предприятия биха отворили врати врати, ако местните предприемачи имат съдбата и парите на най-заможните бизнесмени в света, сочи ново проучване на база индекс Robin Hood, цитиран от Bloomberg.

Индексът разглежда най-заможните личности от 42 страни с различни политически режим и регулаторна среда за бизнес, като сравнява нетна стойност на богатствата с парите, необходими за стартирането на малки и средни фирми.  

Резултатите показват хипотетично колко бизнес стратегии могат да стартират, благодарение на състоянията, натрупани от най-заможните бизнесмени.

Така например нетната стойност на състоянието на Бил Гейтс може да даде начален тласък за бизнеса на 137 296 предприятия в САЩ.

Според местната администрация за управление на малък и среден бизнес именно малките предприятия са допринесли най-много за растежа на заетостта отвъд Океана.

Само за 2014 година в Америка да отворили врати предприятия с общо 1.4 милиона нови работни места.

Предприемачи от Китай, ще могат да стартират най-много фирми от всяка друга страна.

В азиатската държава благодарение на най-богатия китаец Уанг Джианлин врати биха отворили 596 303 предприятия.

В Китай обаче корупцията и бюрокрацията все още са пречка за стартирането на малки и средни фирми, коментират от Bloomberg.

Разходите за започване на бизнес се класират сред най-високите за страни като Южна Корея и Обединените арабски емирства, където биха могли да се създадат най-малко предприятия.

В Южна Корея 2971 фирми ще стартират бизнеса си, ако притежаваха парите на най-големите си богаташи. В същото време в Обединените арабски емирства ще могат да отворят 2345 фирми.

Освен процедурните разходи по стартирането на бизнес, които са обект на индекса, има и други фактори, които влияят на сумата, необходима за отварянето на ново предприятие. Такива например са цената на труда, наем на мястото и внесен капитал.

Снимка 253721