Китайските купувачи ще похарчат 1.5 трилиона долара за закупуването на компании зад граница през следващото десетилетие. Това е със 70% повече от предходните 10 години, дори и след като регулаторни органи в страната и в чужбина блокират сделки, съобщиха в свой доклад от Linklaters LLP, цитирани от Bloomberg.

Правителствените политики, насърчаващи китайските компании да инвестират в производствени възможности - особено при развиващите се технологии, и международната търговия ще спомогнат за поддържането на потока от сделки, съобщи в доклада адвокатската кантора, специализирана в консултирането по сливания и придобивания.

Китайските купувачи са похарчили около 880 милиарда долара в чуждестранни активи през последните 10 години, показват данните.

Успехът обаче ще зависи от способността на купувачите да преодолеят опасенията за националните сигурност и интерес, които допринесоха за провала от миналата година, когато бяха обявени изходящи сделки на стойност 75 милиарда долара, посочва коментар на Linklaters.

Китай може да се наложи също така да склони пред международния натиск за либерализиране на пазарите, смятат експертите.

Регулаторите обикновено блокират офертите на китайски фирми за компании в отрасли, разглеждани като критични за техните икономики или национална сигурност. Такива са инфраструктурата и технологиите.