С най-малко 30 000 долара ще бъдат глобявани онлайн търговците в Китай, които публикуват неверни реклами за своите продукти. Сайтовете, които изтриват отрицателни онлайн отзиви или публикуват фалшиви положителни отзиви, са изправени пред тежки финансови санкции.

Това нов закон на властите в Пекин, който цели да дисциплинира онлайн търговците непосредствено преди Деня на необвързаните - най-популярния ден за пазаруване в страната през годината.

Празникът, който китайците отбелязват всяка година на 11 ноември (11.11), дава възможност на хората в Китай без половинка да се забавляват и социализират. Денят на необвързаните е и най-печелившият ден за търговците в страната. През миналата година в него китайските потребители направиха 657 млн. онлайн поръчки, а общата стойност на продажбите достигна почти 18 млрд. долара.

Денят на необвързаните е толкова популярен, че носи по-големи приходи отколкото двата подобни дни в САЩ - "черния петък" и "кибер понеделника" взети заедно.

Повечето продавачи продават през платформата Alibaba, която понесе тежки критики заради факта, че не е успяла да контролира исканията, които някои продавачи публикуват за своите продукти.

Властите също така се опитват да спрат използването на техника, известна като "четкане" - практиката на продавачите да измислят фиктивни продажби, за да подобрят позицията си в резултатите от търсенето на уебсайтове.

През август Китай стартира "кибернетичен съд", който да се справи с нарастващия брой на свързаните с интернет искове, включително и онлайн спорове за пазаруване.

Шопинг манията в Деня на необвързаните бе започната от Alibaba през 2009 г., която и до днес е водещата сила зад това събитие. Останалите търговци на дребно също прегърнаха идеята, а някои я разшириха до Хонконг и Тайван.

Според експерти Азия като цяло и в частност Китай са в центъра на глобалната промяна към електронна търговия.