Световният пазар за безпилотни летателни апарати (дронове), използвани от потребители и фирми (без военната сфера), ще достигне $4,9 милиарда. през 2019 г., а през следващите 10 години ще се увеличи до $14,3 милиарда, пише Reuters.

Докладът от проучване на Teal Group - компания, специализирана в авиационната индустрия, идва на фона на засилените опасения за сигурността от страна на САЩ и частни компании, че Пекин може да получи достъп до чувствителни данни и кадри, събрани от апарати, китайско производство.

Китайски компании снабдяват три четвърти от световните търговски и потребителски пазари на дронове, каза Фил Финеган, анализатор на Teal Group, който е автор на проучването.

През май Министерството на вътрешната сигурност на САЩ предупреди американските фирми за рисковете за фирмените данни от китайските дронове, припомня Ройтерс.

Китайският производител на безпилотни самолети DJI, който е в центъра на критиките, заяви в писмо до подкомисията на Сената миналия месец, че опасенията за сигурността на продуктите му са "просто погрешни" и че клиентите на DJI имат "пълен контрол" на техните данни. "

Американската армия през 2017 г. спря използването на безпилотни самолети DJI. Калифорнийската компания, която продава софтуер за безпилотни самолети на различни правоохранителни органи, заяви в сряда, че ще преустанови всяка интеграция с DJI и други китайски производители на безпилотни самолети.

Водещият пазарен сегмент за безпилотни летателни апарати, според проучването, е производствения контрол, който включва индустрии като строителството, енергетиката и минното дело. Втората най-популярна сфера за продажбите на дронове е земеделието, сочи експертният анализ на Teal Group.

Безпилотните летателни системи ще намират все по-широко място в правоохранителните органи, за наблюдение на тръбопроводи и електропроводи, картографията, геодезията и в редица други обрасти.