След като през май администрацията на президента Тръмп наложи забрана за продажбите на американски чипове на чуждестранни компании без издаден за това лиценз, а през юни Huawei и ZTE бяха обявени за заплаха за националната сигурност, приходи на стойност милиарди долари на различни китайски производители вече са застрашени, сочи нов доклад на Standard and Poor"s.

Сред причините за това е прогнозата, че властите в САЩ едва ли ще издадат подобни разрешения в обозримо бъдеще. А китайските компании имат нужда от оборудването, за да произвеждат, включително и Huawei, която разчита на вноса на полупроводници за направата на смартфони и телекомуникационно оборудване.

Заради удара по производството на ощетените компании ще спадне и търсенето на други компоненти, създавани от китайски компании, прогнозират от S&P. Това, от своя страна, ще нанесе удар върху приходите им в размер на 25 млрд. долара, а засегнати ще са бизнеси в целия тихоокеански регион на Азия.

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

Решението на Федералната комисия за комуникациите вече е формално

Разбира се, най-засегнати ще са производителите на микрочипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Semiconductor Manufacturing Corporation, който е най-големият производител в Китай. От рейтинговата агенция очакват техните приходи да понесат удар от между 15 и 20% или общо пропуснати ползи в размер на около 7 млрд. долара.

Други компании в региона могат да усетят "вторичен удар" върху приходите си, който ще им струва общо 18 млрд. долара. Причината за него е, че техните продажби зависят от представянето на бизнеси, които вече са в черния списък на САЩ.

TSMC спря да приема поръчки от Huawei

TSMC спря да приема поръчки от Huawei

Въпреки че губи голям клиент, компанията прогнозира 20% ръст на приходите за годината

"Разширените правила нанасят удар най-вече върху производителите на чипове, които използват някои американски технологии или производствено оборудване", каза кредитният анализатор от S&P Global Ratings Клифърд Курц в изцявление. "Без лиценз от американското правителство, тези компании няма да могат да предоставят услуги на Huawei, ако не искат самите те да се изложат на мерки от администрацията в Белия дом."

В средносрочен план обаче от рейтинговата агенция са на мнение, че производителите на чипове в Азия ще компенсират загубите си, когато напаснат производствата си към новите реалности на политически санкции. Освен това е възможно китайското правителство да осигури финансиране за тях или за клиентите им, включително за Huawei.

Ако Европа забрани Huawei, Китай ще удари Nokia и Ericsson

Ако Европа забрани Huawei, Китай ще удари Nokia и Ericsson

Пекин вече обмисля възможна забрана за износ. А компаниите пък подготвят планове да напуснат страната в такъв случай

В бъдеще конкретно Taiwan Semiconductor Manufacturing е в много изгодна позиция да увеличи производството на чипове, дори и без американска технология, смятат от S&P.

Вашингтон обвини Huawei, че позволява шпионирането на потребителите си от китайското правителство и започна да налага санкции над компанията още през миналата година. Освен това САЩ работи с други страни по света за спиране на експанзията на китайските компании, която е видна най-вече по отношение на изграждане на 5G мрежите.