Въпреки обявения край на пандемията, в София все още се наблюдава намаляваща активност в наемането на офис площи. През първото тримесечие на 2023 година на пазара на наеми преобладават сделките за подновявания на изтичащи договори и премествания, става ясно от данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Наетите площи са за близо 42 000 кв. метра, а делът на празните офиси в столицата е около 16%, колкото бе отчетено и през миналата година.  В процес на изграждане са малко под 200 000 кв. м офис площи в София, но заради все още слабото търсене след ковид-пандемията сроковете за въвеждане в експлоатация на много проекти се удължават, посочват експертите.

Новият хит

С 16% дял на празните офиси София се нарежда далеч зад други европейски столици. В Европа незаетите офис площи са 8,1%, а усвоените пространства до голяма степен са се върнали към нивата си отпреди пандемията - 65% средно за Европа, става ясно от последния доклад на Colliers от юни тази година.

 Работата от вкъщи все още води до по-малко инвестиции в офис сгради у нас, с изключение на София

Търсенето на офиси в София расте: каква е ситуацията в останалите градове

Това показва доклад на Colliers

В Лондон процентът на незаетите площи 3 6,8%, в Амстердам и Брюксел се отбелязва спад от 6,5% на 6,1%, и от 8,3% на 7,7%. Други силно представящи се локации са Париж с празни офиси от 8% и Берлин - 3,7%.

Компаниите предпочитат все по-масово нови гъвкави модели на работа. Силно се развива хибридният модел, който вече трайно се налага в ИТ и аутсорсинг секторите Това е модел, при който служителите прекарват само част от работното си време в офиса. Така компаниите дори да се разрастват, не се налага да разширяват работното пространство с нови работни места.

Снимка 623332

Източник: iStock Images

Друга мода са т.нар. "гъвкави офиси" - работа в споделени пространства, предпочитани доскоро основно от хора със свободни професии и малки екипи от професионалисти.

Гъвкавите офис решения в споделени пространства вече са в полезрението и на много компании. Това им позволява по-голяма свобода на действие в зависимост от развитието на бизнеса им, спестява им редица проблеми, свързани с оборудването и поддръжката на работни места. В същото време разполагат с всички удобства, които предлага и стандартният офис, подчертават експертите от Cushman & Wakefield Forton.

Цените в София:

  • Първокласни локации в централната част на столицата - средна цена 16 евро за кв. м.
  • Локации по големите столични булеварди - средна цена от 15 евро/кв. м.

В сравнение с 2022 година има леко покачване, основно заради индексацията на договорите с инфлацията. Наемите на офисите клас В също отбелязват леко повишение, достигайки 9-10 евро за кв. метър.

Ето и някои изводи:

  • Почти половината от сегашното търсене за гъвкаво пространство идва от голямо корпоративни и ИТ компании.
  • Повечето оператори виждат като трудност увеличените разходи и неспособността им да предложат повече работно пространство.
  • Разходите за ESG не се считат като предизвикателство в момента.

Интересът към сегмента на офисния пазар и по-точно гъвкави офиси в София се увеличават, вероятно заради завръщането към офиса след пандемията. Няколко новообявени проекти на пазара с обща площ от над 9800 кв.м. се очакват да бъдат на пазара през следващата година. По-голямата част от тях се намират в Широк център, показват данни от доклад на Colliers.

 На пазара на офиси в София се готвят нови проекти с обща площ от над 9800 кв. м за 2024 година

На пазара на офиси в София се готвят нови проекти с обща площ от над 9800 кв. м за 2024 година

Основният фактор, който определя избора на наемателите им за коуъркинг локация, е наличието на общност от хора със сходни на техните възгледи