Печалбата на авиолиниите по света ще надмина очакванията на анализаторите през тази година, а през следващата се очакват рекорд заради по-висока цена на билетите и ръста на превоз на товари, съобщава в свой доклад International Air Transport Association, цитиран от Bloomberg.

През 2017 г. нетните приходи ще бъдат около 34.5 милиарда долара - с около 3.1 милиарда долара повече от юнската прогноза. През следващата година това число ще набъбне с още 11%.

За по-високите приходи ще допринесат всички региони по света, водени от САЩ и Европа. Ръстът на преноса на товари идва от повишаването на пазаруването онлайн, което подпомага и износа на азиатските страни.

Цената на билетите за пътувания също ще се повишат, но ръст се очаква и на горивото и разходите за труд.

"Времената за глобалната авиотранспортна индустрия са труди", каза изпълнителният директор на IATA Александър де Юнияк. "Повече хора от всякога пътуват. Преносът на товари по въздух е на най-силното си ниво от над десетилетие. Заетостта расте. Отварят се нови маршрути", допълва той.

Очаква се през 2018 г. средно полетите да са заети на 81.4 процента, а приходите от билети - с 3 процента. Цената на самолетното гориво обаче ще поскъпне с почти 13%.

Обновената прогноза за тази година все още е малко под резултатите от 2016 г. - 34.8 милиарда долара, но очакванията за 2018 г. представляват рекорд за индустрията. Очаква се броят на пътниците да надмине 4.3 милиарда, а печалбата от всеки един от тях да бъде около 8.90 долара.