Berkshire Hathaway (BH) записа $25 милиарда загуба през четвъртото тримесечие на 2018 година заради огромен спад в стойността на някои от инвестициите, предава Associated Press.

В събота Уорън Бъфет заяви, че бизнесите на BH работят и се справят добре, но холдингът трябва да отчита пазарната капитализация на компаниите, в които е вложил, всяко тримесечие.

Berkshire Hathaway отчита загуба от $25,4 милиарда за тримесечието. През същия период на миналата година печалбата бе $32,6 милиарда. Приходите растат до $63,7 милиарда от $58,8 милиарда през предходната година.

Най-големият спад в стойността на инвестициите на Бъфет е отписване на стойност $3 милиарда на дела си в Kraft Heinz. Berkshire контролира около 26 процента от производителя на храни, управляван от бразилската 3G Capital.

Вложението в Kraft Heinz не се изплати така, както се очакваше. И сега въпросът е дали моделът на управлението на 3G е успешен в сектор, в който нуждата от инвестиции в маркетинг е огромна, коментар Джим Шанахан от Edward Jones. 3G Capital е известна със строгия контрол на капиталите.

Самият Бъфет, коментирайки резултатите, посочи, че оперативната печалба представлява по-добър поглед над случващото се. BH отчита оперативна печалба от $5,7 милиарда при $3,3 милиарда през последните три месеца на 2018 година. За цялата 2018 г. приходите растат до $247,8 милиарда от $239,9 милиарда през 2017 г.

Шанахан посочва, че оперативната печалба е добра, но е разочарован, че Бъфет не е намерил къде да инвестира тези $130 милиарда кеш, които държи.

Самият Бъфет заяви, че има "глад" за огромни придобивания, но апетитните такива са твърде скъпи за неговия вкус.

В какво инвестира Уорън Бъфет през последните три месеца на 2018 година?

В какво инвестира Уорън Бъфет през последните три месеца на 2018 година?

И кои са компаниите, чиито акции продаде