Американският гигант и лидер в търговията на дребно Walmart е най-големият работодател в света в частния сектор. Това показва ежегодната класация на престижното издание Fortune за 500-те най-големи компании в света.

Walmart

Според данните към края на 2018 година Walmart дава работа на 2 милиона и 200 хиляди служители по целия свят.

Мегакомпанията е и тази с най-голям приход в света. За 2018 година приходът на Walmart е бил в размер на 514,4 милиарда долара, а печалбата възлиза на 6,7 милиарда долара. Walmart има активи в размер на 219,3 милиарда долара.

Walmart е американска мултинационална корпорация за търговия на дребно, която управлява верига от хипермаркети, универсални магазини и магазини за хранителни стоки. Компанията е създадена през 1962 година със седалище в Бентънвил, Арканзас.

Walmart инвестира 1,2 милиарда долара в Китай

Защо най-големият американски работодател инвестира $1,2 милиарда в Китай?

Вложенията ще бъдат направени през следващите 2 десетилетия

China National Petroleum

China National Petroleum е вторият най-голям работодател в света според данните на Fortune. За компанията работят 1,382 милиона души.

За миналата година компанията бележи приходи в размер на 393 милиарда долара. Печалбата ѝ възлиза на 2,3 милиарда долара.

China National Petroleum има активи в размер на 601,9 милиарда долара.

China National Petroleum e основната национална петролна и газова корпорация на Китай. Компанията е и една от най-големите интегрирани енергийни групи в света. Седалището на корпорацията е в Пекин.

China Post Group

China Post Group е третият най-голям работодател в света. За компанията работят 935 хиляди души.

За 2018 година China Post Group има приходи в размер на 85,6 милиарда долара и печалба от 4,1 милиарда долара. China Post Group има активи в размер на 1,4 трилиона долара.

China Post Group e държавно предприятие, което управлява официалната пощенска служба на Китай. Създадена е през 1997 година и е със седалище в Пекин.

State Grid

State Grid e държавното предприятие за електроснабдяване на Китай. Компанията е четвъртият най-голям работодател в света с 917 хиляди служители.

През 2018 година State Grid е имала приход в размер на 387,6 милиарда долара и печалба от 8,18 милиона долара.

State Grid има активи в размер на 572,3 милиарда долара.

State Grid Corporation of China всъщност е монополист при доставките на електричество в азиатската страна и е най-голямата комунална компания в света.

Компанията е със седалище в Пекин и е основана през 2002 година.

Saudi Aramco печели по $304 милиона всеки ден

Компанията, която печели по $304 милиона всеки ден

За първи път от Втората световна война САЩ не е лидер по брой на компаниите в класацията Fortune 500

Hon Hai Precision Industry

Hon Hai Precision Industry e на пето място по брой на служители - там работят 667 хиляди души. Компанията е тайванска и се занимава с производство на електроника.

За миналата година компанията има печалба в размер на 175,6 милиарда долара. В рамките на 2018 година печалбата на Hon Hai Precision Industry е била от 4,3 милиарда долара.

Hon Hai Precision Industry има активи в размер на 110 милиарда долара.

Hon Hai Precision Industry също така е позната като Foxconn. Създадена през 1974 година, днес компанията е най-големият световен доставчик на електроника и услуги за производство на електроника. Най-известните продукти на компанията са iPad, iPhone, iPod, Xiaomi, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 и други.

До 10-а позиция се нареждат фирмите Volkswagen (664 хиляди работници), Amazon (647 500 работници), Sinopec Group (619 151 работници), Compass Group (595 841 работници) и U.S. Postal Service (565 802 служители).

От 500-те най-големи компании в света с най-малко служители е индийската компания Rajesh Exports, за която работят 383 души. Приходът на компанията за 2018 година е в размер на 25,142 милиарда долара, а печалбата - 184 милиона долара. Фирмата търгува със злато и бижута.

Apple може да изнесе цялото производство на iPhone за американския пазар извън Китай

Apple може да изнесе цялото производство на iPhone за американския пазар извън Китай

Това посочват от ключовия доставчик на американската компания Foxconn