Споделените работни пространства, известни като "Coworking" стават все повече и то в целия свят, тъй като след пандемията много хора все още предпочитат да работят дистанционно, но не искат да се затварят в домовете си.

Но един град печели надпреварата за предоставяне на процъфтяващи споделени работни пространства: Лондон.

Според онлайн компанията Business Name Generator (BIG), която изследва фактори като броя на наличните coworking пространства, средната им месечна цена и скоростта на интернет в 53 града, Лондон е най-добрият град в света за coworking, следван от Сингапур, Берлин, Банкок и Торонто.

С общо 1322 coworking пространства, столицата на Обединеното кралство има най-големия брой подобни офис пространства в света, оставяйки Сингапур и Берлин назад с по 214 и 192 коуъркинг пространства, пише Euronews.

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: d:istinkt

Софийските офиси, в които ще ви се прииска да работите: d:istinkt

Запознайте се с агенцията, която стои зад кампании на големи брандове, като Speedy, Lidl, TELUS International, ЕП, "Каменица" и Samsung

Това може би не е изненадващо, като се има предвид големият брой хора, които живеят в Лондон - над 9 милиона - и тези сред тях, които работят на свободна практика или са самостоятелно заети и може да се нуждаят от такива алтернативни работни решения.

Снимка 590948

Източник: iStock by Getty Images

Освен Лондон и Берлин, още три европейски града попаднаха в топ 10: Барселона е на осмо място, Мадрид на девето и Копенхаген на 10-то.

За мнозина в Лондон и на други места по света всекидневното влизане в офиса се превърна в нещо от миналото, особено след поредицата локдауни. И все пак, въпреки ползите от работата от вкъщи, на мнозина все още им липсва шума на споделеното работно място и компанията на други хора, а други просто се чувстват малко по-клаустрофобично, прекарвайки 24 часа на ден, затворени между едни и същи четири стени.

Но не навсякъде можете да намерите идеалното място да излезете от "балона" си, като същевременно запазите фокуса си, където можете да намерите удобни столове, хубави бюра и добро кафе и, най-важното, където хиляди други хора търсят точно същите неща.

Наемите на офиси клас А достигат €15.5 на квадратен метър

София: Отлив на обитатели от по-ниския клас офиси към по-модерни пространства, ето какви са наемите

Свободните площи за поредно тримесечие достигат абсолютен връх в съвременната история на пазара на офис площи в София

Установено е, че Лондон е най-добрият град за съвместна работа въпреки високите разходи (£267 - или €305 - на месец за бюро) и сравнително бавния Wi-Fi (102,24 Mbps).

За сравнение, разходите за бюро на месец в Сингапур са само 173 евро, а в Берлин 207 евро, докато скоростта на Wi-Fi е 255,83 Mbps за Сингапур и 136,66 Mbps за германската столица.

Други европейски столици като Амстердам и Париж са класирани съответно на 12-то и 14-то място за coworking, като френската столица разполага само с 246 споделени офис пространства за население от 2,1 милиона души.

Мадрид, Копенхаген и Амстердам имат още по-малко coworking пространства, като испанската столица предлага 190 места, столицата на Дания - 47, а столицата на Холандия - 119.

Но целият този блясък в Лондон не е злато:

градът, който е известен с високите наеми и претъпканите влакове на метрото, се оказа шестият най-лош град в света за пътуващите до работното място поради високите разходи за обществен транспорт, изпреварен само от Истанбул, Рио де Жанейро, Берлин, Маями и Тел Авив.

Снимка 590947

Източник: iStock by Getty Images

Лондон има изобилие от красиви, стилни, иновативни коуъркинг пространства за всички вкусове и бюджети - проблемът може да е просто как да стигнете до там.

Софийските (споделени) офиси, в които ще ви се прииска да работите: Regus

Софийските (споделени) офиси, в които ще ви се прииска да работите: Regus

В България веригата стъпва за първи път преди 15 години