Германската авиокомпания Lufthansa представи годишните си финансови резултати за 2015 година, съобщава немският икономически вестник Wirtschaftswoche, цитирани от борсовия портал infostock.bg.

От Lufthansa заявиха, че многобройните стачки, както и катастрофата, предизвикана от втория пилот на самолет на Germanwings са оказали своето негативно влияние върху авиокомпанията.

Въпреки трудностите, пред които е изправена германската авиокомпания, тя ще изплати дивидент за 2015 година на своите акционери. Финансовата възможност за изплащането на дивидент от страна на Lufthansa се дължи най-вече на по-ниските цени на горивата и нарастващия брой на пътниците на авиокомпанията.

За 2015 година, ще бъде изплатен дивидент в размер на 50 евроцента на акция, обявиха от Lufthansa. За 2014 година от германската авиокомпания не разпределиха дивидент, поради високи загуби.

„В икономически аспект 2015 беше добра година за Lufthansa", заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията Карстен Шпор.

От авиокомпанията обявиха, че продажбите са се увеличили със 7% през 2015 година, като са достигнали 32 милиарда евро, а оперативната печалба се е увеличила с 55% и е достигнала 1,8 милиарда евро. Според управляващия борд на авиокомпанията положителните икономически тенденции ще се запазят.