Най-голямата компания за морски превози - Maersk, успя да изпревари прогнозите на анализаторите с по-добра от очакваното печалба за второто тримесечие на годината.

От гиганта посочват, че очакват покачване на търсенето през третото тримесечие, но предупреждават за общ "значителен спад" за цялата 2020 година.

Датската компания отчита 25% ръст на печалбата си преди данъци и амортизация до 1,7 милиарда долара, което е повече от очакваните 1,5 милиарда долара от експертите.

От дружеството очакват за цялата 2020 година показателят да бъде в размер между 6 и 7 милиарда долара при представена по-рано прогноза за печалба от 5,5 милиарда долара, пише CNBC.

Нетната печалба на Maersk възлиза на 427 милиона долара от 141 милиона долара година по-рано. Приходите обаче са с 6,5% надолу до 9 милиарда долара.

Представянето на лидера в морските превози е смятан за барометър за състоянието на световната търговия. Резултатите му за второто тримесечие говорят за тежкия натиск на пандемията върху сектора, като обемите на превозвания товар от Maersk са се свили с 16 на сто.